Köftelİ Yayla Çorbası – turecka zupa jogurtowa z pulpecikami
Köfteli Yayla Çorbası lub Köfteli Yoğurt Çorbası to mięsna zupa jogurtowa, typowa dla tureckiej kuchni. Warto ją ugotować, po pierwsze, bo jest prosta i dość szybka w wykonaniu. Po drugie, jest wyjątkowa w smaku. Po prostu obłędna!
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 0,5 litra jogurtu naturalnego
- 4 łyżki stołowe białego ryżu
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa mąki
- 200 – 400 gramów mięsa mielonego wołowego (w zależności od tego, jak dużo pulpetów w zupie chcecie)
- suszona mięta
- pul biber (suszone płatki z czerwonej papryki chili – tradycyjna przyprawa turecka; można zastąpić bez problemu dostępną w Polsce mieloną papryką)
- masło lub oliwa do smażenia
1. Do garnka wlej wodę, dodaj ryż oraz łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.
(Ja moją wersję zrobiłam z kaszą jaglaną zamiast ryżem, która według mnie świetnie sprawdza się w tej zupie. Możecie też użyć cienkiego makaronu czy czego dusza zapragnie.)
2. W czasie kiedy ryż się gotuje, wymieszaj jogurt z żółtkiem jaja kurzego i mąką. Mieszanka musi być gładka.
3. Do jogurtu z jajkiem i mąką dodawaj po łyżce wrzącej wody z garnka i mieszaj.
4. Kiedy twój jogurt wymieszany z wodą jest już płynny i ciepły, wlej go do garnka. Dalej należy pamiętać o ciągłym mieszaniu aby zupa była gładka.
5. Z mięsa mielonego roluj kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, lub mniejsze – jakich zapragniesz).
6. Przygotuj suchą mieszankę składającą się z trzech łyżeczek mięty, jednej łyżeczki pul biberu i połowy łyżeczki soli (z proporcjami warto eksperymentować według uznania, w zależności od tego, jak miętowe/ostre/słone jedzenie lubicie).
7. Pulpety obtocz w mieszance i przez chwilę smaż na rozgrzanym maśle lub oliwie. Nie ma to trwać długo, żeby nie spalić przypraw. Mięso nie powinno być po takim smażeniu jeszcze gotowe do spożycia.
8. Pulpety wrzuć do zupy, którą pogotuj jeszcze na tyle długo, aby mięso było całkowicie gotowe. Zupa powinna być intensywnie miętowa i dość ostra. Jeśli po spróbowaniu stwierdzisz, że czegoś brakuje, bez problemu możesz na tym etapie dodać soli/mięty/pul biberu bezpośrednio do zupy.
9. Zupę podawaj ze świeżym sokiem z cytryny (lub z opakowania).
Afiyet olsun!
Witam.Mam pytanie co to jest za przyprawa pulbiber?
OdpowiedzUsuńTa przyprawa to płatki suszonej papryki chilli (pokruszona papryka chilli). Bardzo popularna w Turcji . Często w tureckich knajpkach stoi na stole i można ją sypać na wszystko! Tylko należy pamiętać, że jest ostra. :)
Usuń